Как се мият тунелите по автомобилните пътищата? Интересно ли Ви е да научите?

Как се мият тунелите по автомобилните пътищата? Специално оборудвани камионите на общинските службии използват за измиването на тунелите вряща вода и големи, подвижни четки.

Хиляди автомобили преминават през автомобилните тунели във всеки голям град и по пътищата всеки ден. В резултат на големия трафик стените на тунелите неизбежно се покриват с дебел слой сажди и мръсотия.

Затова е необходимо редовното почистване на тунелите. Има предназначена специална техника за това. Можете да намерите и видеоклипове, които  демонстрират специалната технология за почистване на тунелите по автомобилните пътищата.

Повечето камиони, които са предназначени да извършват услуга по измиване на тунелите използват гореща вода под високо налягане, както и гигантски въртящи се четки. Въртящите се четки наподобяват тези, които можете да видите в автоматичните автомивки.

За да достигнат тавана, четките са оборудвани със специални лостове и скоби, а резервоарът за вода понякога се намира в ремаркето. Конфигурацията и наборът от четки може да варира в зависимост от целта. При измиването на тунелите в някои развити страни никога не се използват химически препарати, за да не се навреди на околната среда.

Измиването на тунелите не е проста работа. Понякога се налага да бъде ограничено движението на автомобили. Например, движението се преустановява частично, блокира се най-дясната лента, поставят се специални пътни знаци. Работата по миенето на вътрешните стени се извършва нощно време, като се започне в 23 часа и продължи цялата нощ до 6 часа сутринта. По крайната дясна лента се движат няколко специални автомобила, пълни с вода и специален препарат за измиване. Под силно налягане се подава специалната миеща течност.

Машините са оборудвани с големи четки, с които се мият стените. За да се осигури добро цялостно почистване, специалните превозни средства се движат бавно. Може да се наложи на някои места и ръчно измиване на части от стените с четки. Водата, стичаща се от стените, навлиза в дренажните решетки по земята, така че да не се получи наводняване на  пътното платно. Колите може да се презаредят с още една порция почистващ разтвор.