Обновено на: 26.06.2024

Премахване на неприятните миризми в банята

Банята на Вашия уютен апартамент се счита за една от най-чистите стаи в къщата.

В банята обикновено всичко е подредени и се усеща приятен аромат. Това е мястото, където влизате за релаксираща процедура, да отпуснете не само тялото си, например след уморителен ден. Една от функциите на тази стая е релаксация в края на работния ден или натоварената работна седмица.

Затова обръщаме специално внимание и следим всичко да е както трябва със състоянието на банята, поддържайки чистота и ред. Ако възникне някаква неприятна миризма от канала, веднага търсим причината, за да се справим бързо и по-леко.

Вероятно на всяка домакиня повече от веднъж й се е случвало да се срещне с проблема образуването на някакви миризми. Това е доста неприятно, тъй като лошата миризма е в състояние почти незабавно да развали настроението на живущите както в градския апартамент, така и в частната къща.

Какво трябва да направите в тази ситуация?

На първо място, не се паникьосвайте и се опитайте да разберете къде се крие проблема.

Най-често неприятните миризми в банята се причиняват от образуването на гъбички или плесен, поради високата влажност в помещението. Обаче, в някои случаи, това може да е миризма, идваща от канализацията.

Много често неприятните миризми се причиняват от повреда на сифона и течащи връзки на комуникационни тръби. Това проличава от задържането на вода в мивката или ваната в банята. Такива образували се тапи пречат на водата да се стича по тръбата. За отстраняването на неприятните миризми трябва да се направи проверка на качеството за наличие на такива образувания.

В случай на разхерметизация, образувана в канализацията, е необходимо да се огледа конструкцията. Ако се установи теч, е необходимо спешно той да бъде отстранен, например чрез затягане на гайките или поставяне на уплътнител. Ако е настъпила сериозна повреда, уплътнението трябва да бъде заменено.

Не е така просто да се открие теча, тъй като в банята има много малко свободно пространство, и много на брой санитарна техника . Затова, когато обзавеждате баня, избирайте оборудване с високо качество, което да не създава проблеми по-късно.

Ако някоя част от  сифона е нарушена, е необходимо да го смените. По време на монтажа, сифонът трябва да бъде разположен на необходимата височина, като колкото по-ниско е разположен, толкова по-голяма е възможността за неговата повреда.

Как да отпушим канала в банята?

Всички трябва да знаем как да отпушим канала в банята. За тази цел може да използваме препарати за запушен канал в банята, като те са химически и честото им използване може да навреди както на нас, така и на канализацията. При миризма от канала в банята, трябва също да сме наясно на първо място за действието на отпушване на сифон в баня, което може да изпълним посредством механични прибори или пък подръчни материали, които имаме у дома като сода бикарбонат и оцет. 

Един запушен канал в банята може да създаде много проблеми, не само с миризма, но и цялостно да повредим канализацията, опитвайки се да го отпушим. Затова, ако не успяваме е добре да се свържем с фирма, занимаваща се с отпушване на канали.

Отлагания, които могат да предизвикат образуването на неприятни миризми

Ако отдавна не сте почиствали сифона, вътре в него могат да се образуват отлагания, които да предизвикат образуването на неприятни миризми. Можете да премахнете налепите, като използвате вещество, съдържащо хлор.

Трябва да го излеете в сифона за една нощ, мръсотията ще се разтвори и миризмата ще изчезне.

Причини за поява не неприятни миризми Повреда на сифона;Течащи връзки на комуникационни тръби;Неправилно изхвърляне на отпадъци.
Отстраняване на неприятните миризми Трябва да се направи обстойна проверка. След установяване на причината за неприятните миризми, трябва да се вземат незабавно мерки за отстраняването й. За тази цел може да се възползвате от услугите на лицензирана ВиК фирма. 
Препоръки за предпазване от поява на неприятни миризми в канализациятаРедовно почистване на каналите;Използване на бактериални разтвори;Редовна поддръжка на канализационната система. 
Почистване на канали от vodonoska.comТелефон за контакт 0878 777 807. Може да ни пишете и на office@vodonoska.com. Бързина на реакция след обаждането Ви в рамките на няколко часа.