Съвети при отпушване на мивки и сифони

• Важно е да обърнете внимание, че не се препоръчва промиване на пластмасови и PVC (поливинилхлоридни) сифони с вряща вода. Можете да ги промиете и почистите с разтвори на специални продукти в гореща вода с температура около 50 – 60 ° C.

• В някои случаи содата каустик или калцинирана сода (тринатриев фосфат) се използват за разтваряне на мастните натрупвания в чугунените и стоманените сифони. Един литър разтвор  от гореща вода трябва да съдържа една супена лъжица почистващ препарат.

След като приключите с действията по премахване на запушването при отпушване на мивки и сифони, мивката в банята или ваната, не забравяйте да ги изплакнете добре с гореща вода, която ще отмие всички остатъчни мастни натрупвания по вътрешните им части.

И така, нека обобщим:

  1. Най-лесният начин за прочистване на каналите

Ако в канализационната тръба се е образувала мазна тапа, тя може да бъде отстранена чрез метода на „самопочистване“. Той е съвсем прост: трябва да загреете около 3 литра вода, примерно в чайник, водата да заври и веднага да я излеете в канала на мивката. Врящата вода частично ще разтопи мазнините и тапата ще се разпадне. Ако не се получи от първия път, можете да опитате отново.

Премахването на запушването с помощта на познатото за мнозина гумено бутало работи доста ефективно и бързо. Трябва да използвате буталото правилно, както следва:

Налейте вода в мивката, тоалетната или ваната (в зависимост от мястото на запушването)  – около една трета. Трябва да поставите буталото към отвора на канала и да го натиснете рязко няколко пъти. Възникналата промяна на налягането в канализационната тръба може да изтласка тапата от замърсяване навън.

Ако предишните методи не са помогнали, струва си да се опитате да премахнете запушването с помощта на специални химикали. Най-лесният вариант е да използвате сода и оцет.

Можете да купите в търговската мрежа готови специализирани препарати за отпушване на канали. Те могат да бъдат разделени на две големи групи – киселинни и алкални.

В никакъв случай не бива да смесвате средствата едновременно (в противен случай тръбата ще бъде повредена). Важно е да ги използвате, следвайки точно инструкциите. Не бива да увеличавате дозировката, тъй като прекомерно голямото количество може да доведе до корозия на тръбата. Химическата атака е ефективна и все пак може да се окаже без полза при голямо запушване.