Отводняване на мазета

Влажното мазе със сигурност създава неудобството и дискомфорт в жилищните помещения. Влажността застрашава появата на пукнатини в стените и създава предпоставка за значително намаляване на живота на сградата.

Влагата в мазето е не само неприятна, но и опасна. Хранителните продукти в такива мазетата се развалят. Дървените рафтове могат да започнат да гният, появяват се мухъл, гъбички, патогенни бактерии и насекоми. От мазето също идва влага и се появява неприятна миризма.

Намокрянето и наводняването на мазето, може да се дължи на високото ниво на подпочвените води, на обилните валежи и на глинестите почви около основата, които не пропускат натрупалата се вода. Навлизането на вода в подземното помещение може да се избегне дори на етапа на строителство, като заедно с фундаментните и канализационните работи се извърши поставяне на външен пръстен или стенен дренаж на мазето. Често това се пренебрегва, за да се спестят пари и време. Но впоследствие подобни спестявания могат да доведат до възникване на проблеми с овлажняване на мазетата. Материалните загуби от влага могат да бъдат доста големи.

Как се отводняват мазета

Как да коригираме ситуацията?

Нека да разгледаме няколко начина за бързо привеждане в ред на мазето с минимални разходи.

Първо трябва да извършите следните подготвителни стъпки:

Какви инструменти са подходящи за изсушаване на мазето?

Най-важното е да се отървете от натрупаната влага. За целта осигурете добра вентилация с допълнително отопление. Това е важно при влажно време или след продължителни дъждове. Влажният, студен въздух е по-плътен, което забавя естествената му циркулация. За бързо загряване на целия му обем е подходящо използването на модерни влагоизсушители и влагоуловители. Така ще изсушите въздуха в мазето и ще абсорбирате излишната влага.

Можете да видите нашите услуги тук.