Как да премахнем запушването в сифона на мивката

Запушването на сифона на мивката в кухнята, както и всеки друг воден уплътнител, когато се случи да се запуши, трябва да се почисти възможно най-скоро – в противен случай запушването ще стане по-голямо и трудно за справяне.

Сифонът на мивката може да се почисти с бутало. Направете това, като развиете и промиете добре частите му.

Ако Вашият сифон е от  чугун или стомана, почистването му може да стане с помощта на почистващ кабел.

При почистване на сифона на мивката от мръсотия, ако нямате кабел за почистване или бутало, тогава се използва друг метод. Той се състои в това, че маркуч с подходящ диаметър се поставя върху крана на смесителя, а другият край на който се вкарва в канала. След което пускате гореща вода със силна струя. Този метод е доста ефикасен.

Не се препоръчва използването на почистващи въжета за отпушване на месинговите и хромирани сифони. В този случай ще трябва да разглобите и промиете добре сифона.

Премахване на запушването на водосточната тръба след сифона

Първо ще трябва да разглобите сифона и едва след като имате пряк достъп до водосточната тръба използвайте почистващ кабел.

Някои съвети за почистване на водопроводни запушвания:

• Трябва да знаете, че ако нямате свой, отделен достъп до щранговете, може да имате неприятни изненади с канализационната система. В такъв случай ще Ви е нужна професионална помощ.

• Почистването на всякакви водни уплътнения трябва да започне незабавно, още при първите признаци на промяна на функционирането им, когато има съмнение, че водата се оттича по-бавно от нормалното. Не чакайте да се случи по-голямо запушване.

• Като цяло сифоните не са оборудвани с картерни филтри и те могат да бъдат почистени само чрез пълното им разглобяване.

• При запушване във ваната използването на бутало е по-ефективно, отколкото за тоалетна, поради факта, че диаметърът на отвора е с по-малък размер.