Обновено на: 26.06.2024

Септични ями: Какво трябва да знаем?

Всички септични ями, които се израждат да важни за управлението на отпадъчните води в районите без централна канализация. Те са подземни резервоари, в които се стичат битови отпадни води. Има различни видове септични ями, но най-често използваните са бетонови и пластмасови. При изграждане на септична яма е важно да се спазват регулациите и да се избере подходящо място.

Признаци за запушване в септична яма:

-забавя оттичането на водата в мивката, мивката или тоалетната;

-характерни лоши миризми се появяват близо до септична яма или в къщата;

-има изпускане на отпадъчни води от септичната яма през технологичните дупки.

Запушване в септична яма може да възникне по следните причини:

1.Използване на агресивни препарати.

Запушване в септична яма. Домакинските химикали, използвани за миене, миене на съдове, почистване на повърхности, не трябва да съдържат хлорни съединения. Попадането на хлор в канализацията води до смърт на микроорганизми. Те ускоряват процеса на пречистване на мръсната вода и разлагането на твърда утайка. Веществата, съдържащи хлор, трябва да бъдат заменени с битови химикали на основата на естествени съставки.

2.Несвоевременно почистване.

Редовното почистване на септичната яма трябва да се извършва веднъж или два пъти годишно. Колко скоро може да се наложи почистване (а оттам и неговата редовност) се определя през първата година от работата на системата. Скоростта на пълнене на резервоара с твърди утайки зависи от обема на септичната яма, ефективността на пречистването на отпадъчните води и понякога от сезона. За да се контролира нивото на пълнене на септичната яма, достатъчно е да се разглеждат технологичните люкове от време на време. Запушването в септична яма поради натрупване на утайки може да причини повреда на филтрационната система, което може да доведе до скъпи ремонти или подмяна на оборудването.

3.Ниска ефективност на бактериите.

Можете сами да изберете вида бактерии за септична яма, това не изисква притежаването на високи или специфични компетенции. По-лесно и по-безопасно е обаче да се доверите на препоръките на специалисти и производители. Случва се бактериите да загинат или да намалят в количество поради агресивна среда, липса на въздух и понижаване на температурата. Ако причината за смъртта на бактериите е била употребата на домакински химикали, тогава трябва не само да преминете към по-безопасни средства, но и преди това трябва да почистите добре септичната яма от остатъците от агресивни вещества.

Почистване на септични ями

Редовната поддръжка и почистване на септични ями е важна за за предотвратяване на запушвания и миризми. При септични ями за къща, собственика може да използва препарат за почистване на септични ями, в периода когато не идва фирма за почистване. Фирмата за почистване обикновено се занимава с източване на септични ями и тяхната периодична поддръжка. В случай на изграждане на химическа септична яма, трябва да се има предвид, че тя изисква специални грижи и редовни източвания.