Обновено на: 26.06.2024

Почистване на септични ями: какво представлява процесът?

Съществуват различни видове септични ями, които се използват за различни нужди. Всички те, обаче, имат едно общо нещо – трябва да се почистват. Процесът по почистване на септичните ями включва източване на отпадъчните води и твърдите утайки, за да няма преливания, повреди и неприятни миризми. Това обикновено се извършва от фирма за почистване на септични ями, която притежава специализирана техника за тази цел.

Методи за почистване на септични ями

Един от най-простите методи за почистване на септични ями е автоматичното отстраняване на активната утайка и други замърсители от септичната яма.

Използването на този метод става възможно, когато при проектирането на септични ями са предвидени специални резервоари за съхранение. С помощта на които на помпи и филтри се изхвърлят излишни утайки и други примеси. В този случай процесът на почистване на септичната яма се състои в премахване на пълния контейнер и замяната му с нов празен контейнер за съхранение. Можете визуално да оцените степента на пълнене на резервоарите, тоест е доста лесно да се следи състоянието на септичната яма.

Как да се справим с запушвания и затъмняване на септични ями?

Ефективно средство за справяне с запушванията в септичните ями са специалните препарати, съдържащи бактерии. Тези вещества просто трябва да се добавят към септичната яма, където се разлагат изпражненията и мазнините. Такива бактерии за септични ями са предназначени да ускорят разграждането на битовите отпадъчни води до безопасно състояние. Такива бактерии не засягат по никакъв начин човешкото здраве. В допълнение към ускоряването на процеса на ферментация на отпадъчните води, бактериите за септични ями предотвратяват отлагането на плътен слой утайка на дъното на септичната яма. А също така и премахват характерната миризма. Бактериите също се борят с утайките, които се образуват в септичната яма. Тоест, при използване на бактерии, ще бъде възможно по-рядко да се изпомпва септичната яма.

Но използването на бактерии за септични ями изисква задължителното спазване на определени правила. Те се дължат на особеностите на тяхната жизнена дейност. Например, бактериите за септични ями не могат да взаимодействат с хлор и манган, тъй като последният има вредно въздействие върху тях. И в случай, че отпадъчните води, съдържащи манган или хлор, попаднат в септичната яма, съдържанието на септичната яма трябва да се разрежда с чиста вода и след това да се добави нова порция бактерии. Същите мерки трябва да се вземат, когато устройството е запушено или съдържанието на септичната яма замръзне.

Кога да използваме препарат за почистване на септични ями?

Септичните ями за къща не изискват толкова често източване, заради това, че домакинството обикновено не е съставено от голям брой хора. Ако използваме такава, е важно да знаем как да я почистим с препарат за почистване на септични ями. Препаратът помага с разграждането на органичните отпадъци и поддържане на оптимална работа на ямата между професионалните почиствания. Можем да изберем биологично почистване на септичната яма, което включва използването на естествени бактерии за разграждането на органичните твърди утайки.