Запушила се е мивката Ви? Типичен случай, често възникващ при използването й.

Отпушване на сифона на мивката

Мивката може да се запуши по различни причини. Най-честата и най-разпространена такава е неспазването на простите правила на експлоатация. Важно е да не изливате в мивката хранителни остатъци, дори и да Ви се струват малки по размер. Затова е препоръчително върху канала да се поставя решетка.

Запушване може да се получи и в резултат на натрупване на ръжда, която се отлага по стените на тръбите.

Тук ще откриете няколко полезни съвети как сами да си окажете „първа помощ“ за отпушване на канала на мивката, която се е запушила.

Основните методи, които проверено работят са:

  1. Отпушване на мивката с помощта на помпа
  2. Почистване чрез разглобяване и изчистване на сифона
  3. Отпушване на мивката с химически агенти

Отпушване на мивката с помощта на помпа

Това е най-разпространеният метод, ефективен е. Използваното приспособление  се състои от дръжка и гумен накрайник. Прогресивните движения с бутало създават диференциално налягане в тръбата, така че запушалката, която е причинила блокирането, да бъде унищожена. Метод, с който може да се постигне желаният ефект в повечето случаи. Но какво да правим, когато е безсилен? Нека се обърнем към анализа на ефективността и характеристиките на употребата на химични агенти.

Отпушване на сифона на мивката

Отпушване на мивката с химически агенти

Ако се чудите какво да направите, ако се е запушила мивката Ви, можете да използвате химични средства, които се предлагат в магазините за тази цел, те ще Ви свършат работа. Този вариант е подходящ, ако нямате възможност да разглобите сифона. Преди да започнете работата е необходимо:

За да получите стопроцентен резултат от проведените самостоятелни действия по прочистването на канала на мивката, първият и третият метод следва да се редуват: първо изсипвате химикала в канала на мивката, а след известно време прочиствате с помощта на помпа.

За финал на процедурите, промивате добре мивката и канала с гореща течаща вода.

Отпушване на мивката чрез разглобяване и почистване на сифона

Отпушване на мивката чрез разглобяване

Възможно е това да се окаже най-ефективният метод да получите желания резултат за почистване на канала. Във вътрешността на сифона може да се окажат натрупали се различни отпадъци, които затрудняват нормалното оттичане на водата. Винаги следете за поява на някаква миризма от канала, тя също може да е индикатор за налично запушване.