Както с повечето неща в живота, колкото повече ги поддържате, толкова по-дълъг живот имат, така и септичните ями не правят изключение. Септичната яма,  сама по себе си е едно много добро капиталовложение, което едновременно ще ви спести пари и ще отърве домакинството ви от отпадни води. Но за да може да работи ефективно септичната ви система трябва редовно да бъде проверявана, почиствана и поддържана, особено ако е по-стара или с повече механични елементи. В тази статия сме отделили внимание на няколко въпроса относно почистване на септичната яма и поддръжката им.

Колко често следва почистване на септичната яма?

Повечето хора, които за първи път използват септична яма, обикновено нямат представа за това. Еднозначен отговор обаче няма, но обикновено една септична инсталация би трябвало да се проверява и да й се назначава почистване на всеки две-три години. Почистването й зависи от няколко основни фактора:

Например, ако инсталираната септичната система е твърде малка за вашето домакинство или има много активно използване на вода в къщата, това логично ще доведе до по-честата й поддръжка. Специализираните фирми, които се занимават с почистване на септични ями, обикновено измерват дебелината на слоевете утайка и нечиста пяна, които се генерират по стените на резервоара, за да могат да установят дали се нуждае от почистване.

Как да удължите времето между две почиствания?

Ако искате да почиствате септичната яма по-рядко и да удължите живота й, следете как домакинството използва водата. Увеличаването на водната ефективност следва да подобри работата на септичната инсталация. Тъй като би я поставило под по-малко натоварване, по-малък риск от повреда и по-рядко почистване. Няколко прости начина, с които да увеличите водната ефективност и да намалите цялостното потребление са:

Ще мога ли да се справя сам?

Може би не е толкова добра идея, ако сте решили да спестите пари от професионална поддръжка. На първо място, всякакъв отпаден материал трябва да се складира в транспортни контейнери, които да се изпразват при строго определени норми. И най-малката грешка би могла да застраши нечие здраве. Навременното и редовно почистване, в дългосрочен план ви спестява пари. Защото удължава живота и ефективността на вашата система и предотвратява евентуалния й ремонт и смяна.

Затова нашият съвет е да се обърнете към професионалисти, когато става въпрос за работа с такива опасни за здравето субстанции като отпадните води.

Почистване на септична яма – дейностиСептичната яма трябва да бъде: Проверявана Почиствана Поддържана Тези дейности са важни за да може септичната яма да работи ефективно. Това ще отърве вашето домакинство от отпадни води.
Честота на почистване на септичната ямаНяма еднозначен отговор за това колко често трябва да почиствате септичната си яма. Препоръчително е почистването на септичната яма да се случва ориентировъчно на две-три години. Честотата на почистване, най-общо, зависи от количеството отпадна вода, обемът на септичната яма и големината на домакинството.
Отлагане на времето за почистванеНе е препоръчетално да оставите септичната яма на произвола. Ако искате да я честите по-рядко е необходимо да вземете определени мерки. Най-ключово е да следите водната ефективност на домакинството.
Почистване на септична яма от vodonoska.comСвържете се с нас на телефон 0878 777 807. Пишете ни на office@vodonoska.com. Бързина на реакция след обаждането Ви до няколко часа.