Обновено на: 26.06.2024

Какви са различните видове септични ями?

Съществуват различни видове септични ями – изработени от бетон, стомана, фибростъкло, пластмаса. Те също се разделят и по броя на камерите- еднокамерни и многокамерни. Някои от тези видове могат да бъдат използвани като септични ями за къща. Едно е сигурно, всички тези видове имат едно общо нещо – трябва да бъдат почистени и през определен период от време се нуждаят от услугата източване на септични ями, предоставена от фирма за почистване на септични ями. 

Все пак не винаги е нужна фирма, защото между големите почиствания и изпразвания, можем да използваме препарат за почистване на септични ями.

Колко често трябва да изпазвам септичната си яма

За да поддържате вашата канализационна система да работи правилно, вашата септична яма трябва да се изпомпва или обезмаслява на всеки 1-2 години. Изключително важно е да поддържате и изпразването на септична яма. Ако позволите на вашата септична яма да поддържа резервно копие, това намалява ефективността на септичните ями, необходими са повече ремонти и може да бъде скъпо да се ремонтира или замени септичната яма.

Как разбирате кога септичната яма трябва да се изпазва

  1. Един знак, че вашата септична яма трябва да ни изпразни, когато прелее и земята около септичната яма стане мокра и мирише. Това означава, че вашата септична яма трябва да бъде изпразнена спешно, тъй като отстраняването на щетите, причинени от изтичане на сурови отпадъчни води, може да бъде скъпо.
  2. Тревата около вашата септична яма може да стане по-зелена.
  3. Друг знак, че вашата септична яма има нужда от изпразване, е когато канализацията започне да се държи като запушена. Това също ще означава, че промиването на тоалетната ви е бавно и пералнята е бавна.
  4. Вашите дренажи също могат да започнат да се връщат.

Как да изпразна моята септична яма

Вашата септична яма трябва да бъде изпразнена от лицензирана фирма, която е регистрирана за изхвърляне на отпадъците от вашата яма. Има много компании от вашия район, с които можете да се свържете, за да изпразните септичната яма.

Какво представлява препаратът за почистване на септични ями?

В търговската мрежа съществуват различни видове препарати за почистване на септични ями. Чрез биологичните, можем да приложим биологично почистване на септични ями. Те разграждат органичните отпадъци. 

Химичните, пък, разграждат отпадъците по-бързо, но са по-опасни са септичната система.

Нормално ли е септична яма да е пълна с вода

Вашият резервоар трябва да бъде „напълнен“ на 8 до 12 инча от капака на септичната яма. Точното измерване може да варира в зависимост от размера и вида на септичната яма. Вашият септичен резервоар е на стандартно работно ниво, ако водата спира точно под изходната тръба. Когато нивото на водата надхвърли тръбата, резервоарът ви е препълнен. Високото ниво на водата може да дойде в резултат на повреда в системата. Трябва да проверите септичната си система и да ограничите използването на вода, докато професионалист не диагностицира проблема.

Кой носи отговорност за изпазване на септична яма

Ако сте собственик на жилище, вие носите отговорност за изпразването на септичната яма. Въпреки това, ако живеете в имот под наем, това трябва да бъде договорено между вас и собственика на земята относно това кой е отговорен за изпразването на септична яма.