Обновено на: 26.06.2024

Метод за отстраняване на запушвания в мивката чрез почистване на сифона

Най-честата причина за запушена кухненска мивка е запушен сифон. Това устройство е предназначено за събиране на остатъци от твърда храна. И ако не се почиства от време на време, е възможно да се случи запушване. Можете да пробиете замърсяването с помощта на бутало, но ако този метод за отстраняване на запушвания в мивката не даде очаквания резултат, ще трябва да разглобите сифона.

Лесно отпушване на мивка: какви са стъпките?

Важно е всички да сме наясно как да отпушим мивка. Това е така, защото запушената мивка е често срещан проблем, но лесно отпушване на мивка може да се постигне с няколко прости стъпки. Първо, извадете и почистете сифона под мивката, който често събира отпадъци и мазнини. Използвайте ръкавици и кофа, за да избегнете разливи. Ако това не помогне, следващата стъпка е да опитате с бутало. Поставете буталото над отвора и създайте вакуум с няколко енергични движения нагоре и надолу.

Ако тези методи не работят, можете да използвате препарат за отпушване на мивка. Препаратите съдържат химикали, които разграждат мазнини и органични материали. Следвайте инструкциите на етикета, обикновено се излива определено количество от препарата и се оставя да действа за известно време, след което се промива с гореща вода.

Друг метод за почистване на канал на мивка е използването на домашни средства като смес от сода за хляб и оцет. Изсипете половин чаша сода за хляб в отвора на мивката, последвано от половин чаша оцет. Покрийте отвора и оставете сместа да действа около 15 минути, след което промийте с гореща вода.

Ако всички тези опити се окажат неуспешни, може да се наложи използването на водопроводна змия или да се обадите на професионалист за отпушване на мивка. Запомнете, че редовната поддръжка и избягването на изхвърлянето на мазнини и големи хранителни частици в мивката могат да предотвратят бъдещи запушвания.

Как да почистите кухненска мивка, като разглобите сифона

Преди да почистите мивката, поставете дълбока купа или кофа под сифона, където мръсната вода ще изтече от гъвкавите маркучи.

Повечето съвременни сифони са оборудвани с картер с голяма гайка, която може да се развие на ръка, без да се използват специални ключове. При развиване и махането им утайката, заедно с мръсната вода, трябва да изтече в кофата.

След това сифонът трябва да се почисти от замърсявания и мазнини по стените.

Като завършек на действието, завинтвате обратно, всичко да си дойде на място и можете да отворите крана, за да проверите нормална ли е скоростта на оттичане на водата.

Методи за отстраняване на запушване на кухненски мивки с помощта на използването на химикали

Ако кухненската мивка е запушена и механичните методи за почистване не помагат, можете да използвате домакински химикали. Изборът на почистващи средства е голям.. За металопластични тръби, например, е подходящ „Mister Muscle“,  и др. Ще можете сами да изберете кой да използвате. Химично активните компоненти на всички тези продукти са способни да разтварят остатъци от храна и мазнини, както и да унищожават бактериите.

Добре е химикалът да не се отмива, след като се изсипе в отвора, за поне 30 минути, още по-добре, ако престои до няколко часа. Така действието му ще бъде пълно. Вие можете да прочетете инструкцията за употреба върху опаковката на избрания от Вас химичен продукт за почистване на канали на мивки.