Методи за отпушване на мивки

Метод No 1 – Доброто старо бутало

Най-често запушването се случва в сифона, който свързва мивката с канализацията. Той е проектиран по такъв начин, че стичащата се вода да не изтича веднага от мивката в канализационната тръба, а да се задържа частично в нея посредством огъване. Създаденото водно уплътнение поддържа възможността за разпространение на неприятни миризми в кухнята или банята.

Методи за отпушване на мивки. Най-лесният и достъпен начин за отпушване на мивка е използването на старото познато бутало, което се намира в почти всеки дом. Буталото помага в повечето случаи, поради което това е много популярен метод за възстановяване на нормалното изтичането на вода в случай на образувани запушвания.

Класическото бутало се състои от гумена част в долния му край и дървена дръжка. Когато го притиснем към отвора на мивката, тапите, които са се образували от насъбралата се мръсотия, се разрушават под въздействието на създаденото механично налягане. За да почистите мивката с бутало, тя предварително се напълва с гореща вода наполовина. След това енергично се притиска към канализацията, създавайки спада на налягането. В резултат на това запушването се разрушава и водата може да изтича безпрепятствено.

Буталото е най-простият водопроводен инструмент, който трябва да го има във всеки дом. Това е най-лесният и често срещан начин за изчистване на запушванията в мивката. Ако причината за запушването на мивката се дължи на малки частици хранителни отпадъци и боклучета, а ако запушването е малко, буталото ще свърши работа. Никак не е трудно да се научите да го ползвате, всеки може, и мъж и жена. Ще видите как буталото ще се превърне във Ваш чудесен помощник за отпушване на мивки.

В случай, ако частиците са големи и запушването не е от скоро, буталото може да не е правилното решение за проблема. Тогава ще трябва да прибегнете до други възможности за почистване. За тях ще научите в следващите ни статии.