Обновено на: 26.06.2024

Запушена мивка в кухнята. Как да се справим със запушването

Вероятността да се запуши канала на мивката в кухнята е голям. Най-често това се случва поради оттичането на мазнини, останали след готвене, при плакнене на различни зърнени храни, поради навика да оставяте остатъци от храна в чинията.

В повечето случаи не е трудно да се премахне запушването в кухненската мивка. Всяка домакиня може да се справи с това, без да вика водопроводчик.

1. Как да премахнем запушване в кухненска мивка с помощта на бутало

Знаете ли, че буталото може да премахне около 90% от всички запушвания. Ето защо, ако кухненската мивка се запушва на определени интервали от време, този инструмент ще бъде от голяма полза в домакинството. Освен за кухненската мивка, той може да се използва и за почистване на банята и тоалетната.

Буталото се състои от гумена част и дървена дръжка.

Как да почистите кухненската мивка с бутало

Напълнете мивката до около една трета с гореща вода, така че гумената част на буталото да е напълно покрита, когато я поставите на канала.

Притиснете плътно гумената част на буталото към дренажния отвор и направете няколко изпомпвания, докато натискате дръжката. Гумената част на буталото трябва да бъде плътно притисната към отвора на канала.

Необходимо е да се извършат около 15 възвратно-постъпателни движения с дръжката и след това рязко да издърпате буталото от канала на мивката.

Запушена мивка в кухнята. Ако запушването бъде отстранено, водата в мивката бързо ще започне да „си отиде“, като по този начин образува фуния. Ако водата не се оттича или се случва бавно, трябва да повторите процедурата. Този метод може да не е ефективен за мивки със система за защита от преливане, тъй като допълнителният отвор няма да позволи да се създаде необходимото налягане в тръбата. В този случай можете да опитате да затворите дупката плътно с ръка.

Ако имате скъпа мивка от мраморен чип в кухнята си, по-добре е да откажете този метод, тъй като при интензивно излагане на сила на буталото съществува риск от повреда.

Как да се справим с неприятната миризма от канала в кухнята?

За да се справим с неприятната миризма от канала в кухнята, първо трябва да разберем причините за нея. Те могат да включват замърсявания на тръбите, застояли хранителни отпадъци и дори застояла вода. За целта трябва да знаем как да приложим почистване на канал на мивка и с какъв препарат за отпушване на мивка да го направим. Ако не знаем как да отпушим мивката в кухнята, е добре да прочетем доверена информация в интернет, предоставена от сайтовете на фирмите за почистване на канали. 

Добре е периодично да почистваме мивката, за да предотвратим запушване, посредством проминаме с натурални вещества като сода бикарбонат и оцет, или пък с химически препарати. Второто е препоръчително да се случва по-рядко. В случай, че миризмата продължава е добре да се консултираме с фирма за отпушване на канали. 

Колко често да прилагаме стъпките за отпушване на мивка?

Добре е да прилагаме стъпките за отпушване на мивка профилактично и редовно. Например, можем да правим профилактика ежемесечно, а когато забележим забавено оттичане на водата веднага да прибегнем към натуралните отпушващи средства, които имаме у дома. За последващо лесно отпушване на мивка, е особено важно да промиваме и почистваме канала на нашата след големи натоварвания – измиване на много чинии, стичане на много отпадъци.