Една добре поддържана септична яма, която е подложена на планирана поддръжка и се изпразва често, ще бъде напълно подходяща система за отпадни води за всеки имот. Има ли плюсове и минуси на септичните ями? Всъщност има редица предимства за наличието на септична яма.

Плюсове на септичната яма

Разходи – септичната яма е достъпна опция за отпадъчни води с разумна цена за монтаж. Септичните ями позволяват на имотите да обработват водата си независимо от обществената канализация, спестявайки сметките за вода.

Издръжливост – добре поддържаният резервоар рядко изисква подмяна, с пластмасови и бетонни резервоари, които издържат до 40 години.

Околна среда – септичните ями премахват бактериите, преди да пуснат водата в почвата. Септичните ями осигуряват форма на управление на отпадъчните води в селските райони.

Минуси на септичната яма

Поддръжка – септичните ями изискват рутинно изпомпване, за да се премахнат твърдите отпадъци. Ако резервоарът не се изпразни, това може да доведе до натрупване на канализация към имота.

Резервна вода – по-вероятно е септичните тръбопроводи да се окажат повредени или блокирани, когато в тоалетната се изхвърлят неподходящи предмети, като бебешки кърпички или продукти за женска хигиена.

Спукване на тръби – има възможност поради корени на дървета или злополуки при копаене могат да повредят тръбопроводи.

Колко години издържа една септична яма?

Септичните ями обикновено са направени от бетон, стомана или фибростъкло и могат да издържат между 20 и 40 години. Продължителността на живота ще зависи от редица фактори, включително колко често септичната яма се изпразва, обслужва и количеството употреба, на която е изправена.Когато имате инсталирана септична яма, професионалният инженер ще може да ви посъветва относно честотата на изпомпване на септична яма. Почистването на резервоара от отпадъци и утайки също може да бъде планирано, така че да не се притеснявате за това. Редовното сервизно обслужване ще забележи всички проблеми рано, преди да се превърнат в по-голям проблем, а това от своя страна ще увеличи продължителността на живота на септичната яма.

Материали за септични ями

Септичните ями, изработени от стомана, могат да ръждясват, което може да съкрати живота на резервоара до около 20 години, докато пластмасовите и бетонните резервоари могат да издържат до 30 или 40 години. Правилното инсталиране на септична яма е друг ключов фактор за това колко дълго е вероятно да издържи, тъй като ако е инсталирана от професионалист, шансовете за проблеми са сведени до минимум.

Нуждае ли се септична яма от попиване?

Септичните ями изискват попиване, тъй като отпадъчните води или отпадъчните води обикновено са имали само едно ниво на пречистване. На този етап водата все още е опасна за околната среда. Накисването или дренажното поле осигурява допълнителна обработка на тази вода, като я пречиства допълнително, така че да бъде освободена безопасно обратно в почвата като подпочвена вода.